Важен ли е IQ?

Това е труден въпрос и зависи от конкретния човек. Резултатът от IQ може да бъде информативен, но понякога ненужен.

Интелигентността на човек може да бъде повлияна от различни генетични и природни фактори, включително:

- IQ на родителите
- гени
- майчина кърма в детството
- начин на хранене
- образование

Има много начини, които могат да помогнат на човек да повиши своя коефициент на интелигентност, както и да подобри мозъчната си дейност, като постоянно изучаване на нещо ново, често четене, изучаване на нови езици, физически упражнения, правилно хранене и други дейности.

Докато хората с висок коефициент на интелигентност обикновено се справят добре в училище, често печелят повече пари и като цяло са по-здрави като цяло, резултатите от коефициента на интелигентност не предсказват непременно успеха на индивида в живота. Някои хора могат да се борят в една област и да имат слабост в един или повече видове интелигентност, но биха могли да се представят отлично в други области.

Има хора, които имат нисък или среден коефициент на интелигентност, но са страхотни музиканти, художници, актьори или имат други таланти.

Някой, който е изключително умен, но много мързелив, може да бъде по-малко успешен в живота от някой, който не е толкова умен, но работи много усилено.

Някои хора имат висок коефициент на интелигентност, но също така имат високи нива на тревожност, което води до лошо представяне на тестове и изпити.

Експертите предполагат, че други важни елементи допринасят за успеха в живота, включително социални и емоционални фактори, амбиция, мотивация, възможности. Важно е да запомните, че тестовете за интелигентност са само мярка за интелигентност и повечето хора имат способността да учат, независимо от техния IQ.

Още полезни ресурси:

» Какво е коефициент на интелигентност?
» Как се измерва IQ? Среден и висок коефициент на интелигентност
» Как да повишите своя IQ и мозъчната дейност?