Как да повишите своя IQ и мозъчната дейност?

Има много начини, които могат да помогнат на хората да повишат своя коефициент на интелигентност, както и да подобрят мозъчната си функция. Проучванията показват, че мозъчната дейност също влияе върху здравето като цяло. Следният списък може да даде добри идеи как човек може да постигне това:

1) Научете нещо ново

Изучаването на ново умение е не само забавно и интересно, но може и да помогне за укрепване на връзките в мозъка ви. Редица изследователи са правили проучвания с възрастни хора, които са опитвали различни дейности, при които само тези, които са научили ново умение, са показвали значително подобрение в мозъчната дейност. Мозъкът е като мускул. Колкото повече го използвате, толкова по-силен става. Опитайте се да намерите ново хоби, което да ви вълнува и предизвиква. Научаването на нещо ново не е задължително да бъде научно или академично. Вземете музикален инструмент, опитайте нов език, започнете да готвите, да плетете или да играете шах на компютъра. Също така един от най-добрите начини да разширите своето обучение е да преподавате умения на друг човек.

Бъдете креативни. Всяко време, прекарано в творчество и изпробване на нови неща, наистина може да промени цялостното функциониране на мозъка ви.

2) Често четене

Не може да се отрече колко полезни са книгите за когнитивното развитие на човека. Всъщност ползите от развитието са още по-изразени, когато книгите станат част от родителското възпитание на децата. Изследванията също така показват, че използването на въображението ви е чудесен начин да тренирате мозъка си, защото принуждавате ума си да ‘изобрази’ това, което си представяте. Четенето е чудесен начин да задействате въображението си!

3) Нови езици

Бихте ли се изненадали от факта, че повече от половината световно население знае над един език? Не бива да ни изненадва, че изучаването на множество езици е от полза за човешкия мозък - и колкото по-рано, толкова по-добре. Езиците са същите като математиката или шаха, когато детето започва с прости изчисления или движения и след това ги комбинира в невероятни формули и красиви шахматни игри. Последните проучвания изследваха връзката между ранното изучаване на езика и IQ. Резултатите показват, че усиленото изучаване на език чрез разговори и взаимодействие е много полезно за когнитивните резултати по-късно в живота.

4) Спортувайте

Упражненията карат кръвта да циркулира по-добре. Това помага на мозъка ви да получи кислорода и хранителните вещества, от които се нуждае за най-добра производителност. Някои изследвания установиха, че хората, които са карали стационарно колело или са ходили на бягаща пътека за 30-60 минути, три пъти седмично, са подобрили притока на кръв в областта на мозъка, която се занимава със запазване на паметта. След 12 седмици те се справят още по-добре при тестове за памет. Упражненията също така усилват ефекта на полезните мозъчни химикали и намаляват хормоните на стреса. Може би най-важното е, че упражненията играят важна роля в невропластичността чрез засилване на растежните фактори и стимулиране на нови невронални връзки.

5) Правилното хранене

Има много различни храни, които могат да помогнат за повишаване на мозъчната ви дейност. Някои от тях включват:

- Риба. Рибите не само са богати на протеини, но и осигуряват омега-3 мастни киселини. Това са здравословни мазнини, които дават тласък на мозъчната функция.
- Ядки - Яденето на повече ядки и семена може да е полезно за мозъка, тъй като тези храни също съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти като витамин Е.
- Шоколад - Тъмният шоколад съдържа какао. Какаото съдържа флавоноиди, вид антиоксидант. Те могат да насърчат растежа на невроните и кръвоносните съдове в части от мозъка, участващи в паметта и ученето. Те могат също да стимулират притока на кръв в мозъка.
- Плодове и зеленчуци. Те са пълни с антиоксиданти, вещества, които предпазват мозъчните ви клетки от увреждане. Цветните плодове и зеленчуци са особено добри антиоксидантни „суперхрани“.
- Пълнозърнести храни
- Подправки - куркума, джинджифил, канела, черен пипер
- Зелен чай.

6) Повече фактори, които биха могли да помогнат за подобряване на вашия IQ и когнитивната функция

- Запомняйте нещата
- Играйте тетрис
- Играйте игри, които стимулират мозъка
- Използвайте повече мозъка си в прости задачи - разчитайте по-малко на използването на калкулатор и смартфон.
- Понякога - избягвайте от ежедневието си
- Записвайте си неща
- Поддържайте нещата организирани, изчистете къщата, изчистете ума
- Не злоупотребявайте с алкохол
- Наспивайте се
- Прекарвайте време сред природата
- Поддържайте стреса под контрол
- Смейте се
- Общувайте и изграждайте силни връзки с хората

Още полезни ресурси:

» Какво е коефициент на интелигентност?
» Как се измерва IQ? Среден и висок коефициент на интелигентност
» Важен ли е IQ?